Pasta met prei, champignons en spekjes

Ik hou van de Italiaanse keuken. Tijdens stedentrips probeer ik de toeristenplekken zoveel mogelijk te mijden en zoek ik de restaurantjes waar de locals graag eten. Dat is geen garantie, maar de kans dat ik dan écht lekker eet is wel een stuk groter. Je zult mij niet met een pot pindakaas of een zak aardappels in m'n rugtas zien vertrekken naar m'n vakantiebestemming.
Een stukje kennis van de gerechten is dan wel een voordeel. In Venetië heb ik bijvoorbeeld een echt waanzinnig lekkere risotto gegeten. M'n man lag ziek op bed, dus ik besloot in ons hotel te eten. Ik bestelde een kreeftrisotto, waarop de ober mij een beetje vertwijfeld vertelde dat het wel een half uur zou duren. Ik was in m'n nopjes en gaf aan dat ik er alleen maar blij mee was. Risotto maken kost namelijk gewoon een half uur. Je kunt wel een klein stukje vooruit werken, maar als iemand met nog geen 10 minuten een bord risotto voor mijn neus zet ben ik al teleurgesteld. Risotto is daarom een gerecht wat ik maar op weinig plaatsen bestel.

Met de Italiaanse keuken kun je alle kanten op. Ik kook het liefst traditioneel en kan uren besteden om sites te vinden in talen die ik niet beheers om ze dan stukje bij beetje te vertalen en zo een, hopelijk authentiek, recept te vinden. Maar ook ik zet hier wel eens Spaghetti Bolognese op tafel, hoe niet-Italiaans dat ook is. Maar niet altijd heb ik tijd om een saus een dag te laten pruttelen of vind ik de saus gewoon te zwaar van smaak. Recent heb ik daarom weer eens pastarecept van de plank gehaald. Snel klaar, lekker licht en ook makkelijk in kleine porties te maken.

Aantal personen: 2 à 3
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten 
300 gr pasta (ik had toevallig macaroni liggen)
1 grote prei, in halve ringen
400 gr Kastanjechampignons, in 4en of plakjes
250 gr spekblokjes
125gr crème fraîche

Bereidingswijze
Kook de pasta volgens de verpakking al dente en giet af. Bak de spekblokjes uit. Voeg de champignons bij. Als er teveel vocht vrijkomt, giet dat dan af. Anders kook je je gerecht in plaats van bakken. Als de champignons geslonken zijn, voeg de prei toe en bak die even mee.


Voeg de crème fraîche toe en als dit verwarmd is, voeg je de uitgelekte pasta toe. Even doorroeren zodat je de pasta weer wat opwarmt en serveren.



Eet smakelijk!

Reacties