Vlierbloesemsiroop

Vorige week was ik met m'n man en zoontje bij een wokrestaurant. Terwijl m'n man nog een keertje opschepte, nam ik onze peuter mee naar buiten. Het restaurant is gelegen aan een natuurgebied, dus ik kon even een frisse neus halen en de kleine man rende er wat energie uit. Tijdens deze wandeling liep ik door een stuk met tientallen vlierbesstruiken in bloei. Vlierbes schijnt onder andere een ontstekingsremmende werking te hebben en dus gezond te zijn. Of dat geldt voor de bes, de bloemen of een ander deel van de struik krijg ik niet helemaal helder. En de vraag is ook of je een siroop nou gezond kunt noemen. Maar lekker is het zeker!

Afgelopen maandag hadden de kleine man en ik een afspraak. Een schone emmer en een snoeischaartje meegenomen en na de afspraak terug naar het natuurgebied. Al wandelend hier en daar een mooi scherm afgeknipt. Als je dat zelf wilt doen, let er dan op dat je niet een struik kaal knipt. De insecten hebben het erg moeilijk. Knip een paar schermen en wandel dan een stuk verder. Laat genoeg over. Je hebt geen bakken vol nodig. Met zo'n 15 schermen kun je al een leuke hoeveelheid maken.
Je kunt na bereiding de siroop en poosje goed houden. Ik gebruikte vers citroensap (dat geeft ook een lekker zuurtje tegenover al de suiker) waarmee ik de siroop een maand of 2-3 kan bewaren. Je kunt ook citroenzuur halen bij een toko of drogist. Daarmee kun je de siroop tot een jaar bewaren.

M'n man had het nog nooit gedronken. Hij houdt helemaal niet van zoete dranken. Zijn reactie na een slokje van de aangemaakte limonade: "Is dit ook nog op één of andere manier gezond? Zodat ik een excuus heb om het te drinken?"

Bereidingstijd: 10 minuten + 24-36 uur wachten

Ingrediënten
15 Vlierbloesemschermen
Suiker
Water
Citroenen, versgeperst citroensap of citroenzuur

Bereidingswijze
Knip de bloemen van de dikke groene steel en doe ze in een bak. Verwijder onderwijl de beestjes en blaadjes die je tegenkomt. Vul de bak tot de bloemen helemaal onder staan. Niet veel meer dan dat anders krijgt je siroop een minder sterke smaak. Je kunt er voor kiezen om nu 2 citroenen per 15 schermen in plakjes gesneden bij de bloemen in te doen. Ik heb dat niet gedaan. Vervolgens heb ik vershoudfolie op de bloemen gelegd en iets aangedrukt. De folie blijft als het ware aan het water plakken en de bloemen boven zo onder water staan. Ze hebben anders de neiging te gaan Drijven. Laat de bak zo 24-36u staan.

Hang een vergiet boven een grote kom en leg daarin een schone theedoek die je nagemaakt en uitgewrongen hebt. Giet je bak met bloemen leeg in de vergiet. Knijp zoveel mogelijk vocht uit je bloemen. Dat gaat het makkelijkst door van je theedoek en doet buideltje te maken, boven je bloemen samen te pakken en de buidel met daarin de bloemen uit te knijpen. Er komt dan nog heel veel vocht vrij met daarin enorm veel smaak.

Per liter vocht voeg je ongeveer een kilo suiker toe. Wil je minder zoete limonade, kun je 850gr per liter nemen, hou je van lekker zoet kun je wel 1250gr toevoegen. Ik vond een kilo wel genoeg, limonade mag best iets zoeter zijn, maar ik vind teveel suiker de smaak van de siroop overstemmen. Gebruik niet te weinig. Behalve het feit dat de suiker je vocht indikt tot siroop fungeert het hier ook als conserveermiddel. Voeg, als je de citroenschijven niet hebt gebruikt, nu het sap van 2 citroenen of 20gr citroenzuur per liter toe aan je vocht. Verhit tot de suiker opgelost is. Laat het niet koken, maar net iets onder het kookpunt. Zorg dat je schone glazen flessen of potten klaar hebt staan die je omgespoeld hebt met kokend water. Giet de hete siroop in de flessen en sluit ze gelijk af. 



Leng een beetje aan met koud water voor een heerlijk zomers drankje. Voeg een schijfje limoen of een scheutje rozenwater toe. Vul je glas met vers zomerfruit en vul af met de limonade. Of meng 1 deel vlierbloesemsiroop met 1 deel bruisend water, 4 delen prosecco, en schijfje limoen, een takje munt en een hand ijsblokjes en je hebt je eigen Hugo cocktail gemaakt.


Proost! 

Reacties