Op en top Italiaans, de tiramisu. Hoewel ik het graag zo authentiek mogelijk houd, barst m'n tiramisu van de Nederlandse producten. Soms ontkom je er niet aan. Omdat de producten moeilijk te verkrijgen zijn bijvoorbeeld of omdat het toetje zo wel erg prijzig wordt.
Tiramisu klinkt niet direct als dessert wat je met een peuter in huis maakt. Rauwe eieren en alcohol. Toch staat het hier met regelmaat op tafel. De alcohol komt in mijn recept niet voor. Wil je dat wel, voeg het dan toe aan je koffie. Kahlúa, Baileys, Tia Maria of Licor43 zijn erg lekker om te gebruiken.
Rauwe eieren jaagt veel mensen de stuipen op het lijf. Ikzelf ben er niet zo huiverig voor en eet bijna dagelijks zachtgekookt ei. Met voedsel probeer ik zo verstandig mogelijk om te gaan.
Ik koop de beste kwaliteit die ik me kan veroorloven. Daarbij kijk ik waar zwaartepunten zitten. Ik koop liever een goed stukje vlees (met het oog op het welzijn en dus de gezondheid van het dier) dan een biologische komkommer bijvoorbeeld. Ik let ook op beursheid. Dan is de structuur van je product beschadigd, waardoor bacteriën eerder een kans krijgen.
Ik let op de wijze waarop ik m'n voedingsmiddelen bewaar. Moet het in de koelkast of juist niet? Hoe ontdooi ik m'n diepgevroren spullen het best?
Ik werk zo hygiënisch mogelijk. Ik was m'n producten en m'n handen. Ik zorg voor een schone werkomgeving.
Gaat het dan mis? Tja, ik zie dat als domme pech. En ik kan dat zeggen. Wij zijn alledrie gezond, hebben een goede weerstand. Wij vallen niet in een risicogroep. Val je dat wel, dan moet je daar misschien anders mee omgaan. Maar wanneer de kans klein is dat je bijvoorbeeld een ei met salmonella treft (dat zou ongeveer een kans van 1 op 3.300 zijn) en het risico is klein voor jou dat de gevolgen ernstig zijn, dan maak ik me er niet druk om.
Kortom, een dessert met rauwe eieren eet ik gerust. Dus hierbij mijn recept.
Aantal personen: 4 à 6
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
Pak lange vingers
500 gr mascarpone
6 eierdooiers
150 gr fijne suiker
400 ml sterke koffie
Bittere cacao
Bereidingswijze
Zet sterke koffie. Ik zoet hem niet, met de suiker in het mascarponemengsel en op de lange vingers is het me zoet genoeg. Meestal kom ik een eind met 400 ml, maar het kan dat je nog wat bij moet zetten. Koel de koffie.
Doe de eierdooiers met de suiker in de keukenmachine en mix dit een minuut of 10 tot de suiker opgelost is en de massa lichtgeel. Dit heet 'en ruban'. Je klopt de suiker en eierdooiers tot het in een lint (ruban) van je garde loopt. Voeg de mascarpone toe en klop tot je een soepele room hebt. Klop niet te lang, maar zo lang dat de mascarpone opgenomen is. Klop je te lang, wordt je mengsel dun en blijft ook na voldoende koelen nog vrij dun. Maar niet minder lekker, hoor!
Neem een grote schaal of dessertschaaltjes. Ik kies meestal het laatste. Met name als we de tiramisu dezelfde dag nog eten, is die eigenlijk te vloeibaar nog om te kunnen snijden in de schaal en wordt het een beetje een kliederboel.
Doop de lange vingers in de koffie. Ik giet de koffie in een lage, platte bak en leg er twee of drie lange vingers tegelijk in. Je ziet de koffie optrekken de koek in. Als de bovenkant ook verzadigd begint te raken, haal je ze er heel voorzichtig uit want ze breken nu heel makkelijk. Bedek de onderkant van de schaal en schep er room overheen tot alle koek bedekt is. Dan leg je er weer een laag in koffie gedrenkte lange vingers op en giet de laatste room erop. Neem een theezeefje en bedek de room met een laagje cacao. Zet tenminste 4 uur, maar liever een hele nacht want dan zijn ze nog lekkerder, in de koelkast.
Eet smakelijk!
Tiramisu klinkt niet direct als dessert wat je met een peuter in huis maakt. Rauwe eieren en alcohol. Toch staat het hier met regelmaat op tafel. De alcohol komt in mijn recept niet voor. Wil je dat wel, voeg het dan toe aan je koffie. Kahlúa, Baileys, Tia Maria of Licor43 zijn erg lekker om te gebruiken.
Rauwe eieren jaagt veel mensen de stuipen op het lijf. Ikzelf ben er niet zo huiverig voor en eet bijna dagelijks zachtgekookt ei. Met voedsel probeer ik zo verstandig mogelijk om te gaan.
Ik koop de beste kwaliteit die ik me kan veroorloven. Daarbij kijk ik waar zwaartepunten zitten. Ik koop liever een goed stukje vlees (met het oog op het welzijn en dus de gezondheid van het dier) dan een biologische komkommer bijvoorbeeld. Ik let ook op beursheid. Dan is de structuur van je product beschadigd, waardoor bacteriën eerder een kans krijgen.
Ik let op de wijze waarop ik m'n voedingsmiddelen bewaar. Moet het in de koelkast of juist niet? Hoe ontdooi ik m'n diepgevroren spullen het best?
Ik werk zo hygiënisch mogelijk. Ik was m'n producten en m'n handen. Ik zorg voor een schone werkomgeving.
Gaat het dan mis? Tja, ik zie dat als domme pech. En ik kan dat zeggen. Wij zijn alledrie gezond, hebben een goede weerstand. Wij vallen niet in een risicogroep. Val je dat wel, dan moet je daar misschien anders mee omgaan. Maar wanneer de kans klein is dat je bijvoorbeeld een ei met salmonella treft (dat zou ongeveer een kans van 1 op 3.300 zijn) en het risico is klein voor jou dat de gevolgen ernstig zijn, dan maak ik me er niet druk om.
Kortom, een dessert met rauwe eieren eet ik gerust. Dus hierbij mijn recept.
Aantal personen: 4 à 6
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
Pak lange vingers
500 gr mascarpone
6 eierdooiers
150 gr fijne suiker
400 ml sterke koffie
Bittere cacao
Bereidingswijze
Zet sterke koffie. Ik zoet hem niet, met de suiker in het mascarponemengsel en op de lange vingers is het me zoet genoeg. Meestal kom ik een eind met 400 ml, maar het kan dat je nog wat bij moet zetten. Koel de koffie.
Doe de eierdooiers met de suiker in de keukenmachine en mix dit een minuut of 10 tot de suiker opgelost is en de massa lichtgeel. Dit heet 'en ruban'. Je klopt de suiker en eierdooiers tot het in een lint (ruban) van je garde loopt. Voeg de mascarpone toe en klop tot je een soepele room hebt. Klop niet te lang, maar zo lang dat de mascarpone opgenomen is. Klop je te lang, wordt je mengsel dun en blijft ook na voldoende koelen nog vrij dun. Maar niet minder lekker, hoor!
Neem een grote schaal of dessertschaaltjes. Ik kies meestal het laatste. Met name als we de tiramisu dezelfde dag nog eten, is die eigenlijk te vloeibaar nog om te kunnen snijden in de schaal en wordt het een beetje een kliederboel.
Doop de lange vingers in de koffie. Ik giet de koffie in een lage, platte bak en leg er twee of drie lange vingers tegelijk in. Je ziet de koffie optrekken de koek in. Als de bovenkant ook verzadigd begint te raken, haal je ze er heel voorzichtig uit want ze breken nu heel makkelijk. Bedek de onderkant van de schaal en schep er room overheen tot alle koek bedekt is. Dan leg je er weer een laag in koffie gedrenkte lange vingers op en giet de laatste room erop. Neem een theezeefje en bedek de room met een laagje cacao. Zet tenminste 4 uur, maar liever een hele nacht want dan zijn ze nog lekkerder, in de koelkast.
Eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten