Afgelopen donderdag geen blogpost, aangezien ik er met m'n gezin op uit was met Hemelvaart. Maar vandaag weer een heerlijk recept. Deze week een chocoladeganachetaart met frambozen.
Als ik meerdere taarten maak, voor bijvoorbeeld een verjaardag, is een chocoladetaart eigenlijk standaard onderdeel. Gewoon, omdat heel veel mensen dat lusten. Net zoals appeltaart ook meestal wel een schot in de roos. Toch maak ik die zelden.
Vorige week kreeg ik de vraag van m'n man of ik niet een paar taarten wilde bakken voor op werk. Dat zijn de leukste opdrachten. Bak iets. Zonder randvoorwaarden. Behalve dan het aantal personen. De chocoladeganachetaart van vandaag stond bovenaan m'n lijstje. Daarnaast werd het nog een limoenkwarktaart. Ik koos ervoor hem met frambozen te maken omdat frambozen een lichtzure tegenhanger van de chocolade is. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld aardbeien of blauwe bessen. Pas je jam er dan op aan. Voor de chocolade koos ik voor een pure chocolade. Kies altijd een chocolade die je lekker vindt. Ik heb wel eens een chocolademousse gemaakt met goedkope, pure chocolade die ik niet eerder gebruikt had,waar de chocoladesmaak dus compleet ontbrak. Helaas had ik de mousse gemaakt toen ik alleen was en aangezien ik allergisch reageer op pure chocolade had ik hem ook niet geproefd. Het dessert was een tegenvaller, dat moge duidelijk zijn.
De ingrediënten van de ganache verdienen misschien een korte toelichting. Zout in combinatie met chocolade is gewoon fantastisch. Het zout haalt de smaak op, mits je het niet overdrijft. Een snufje dus. Honing. Die is niet bedoeld om te zoeten. Honing zorgt ervoor dat de structuur van de ganache glad blijft in je mond. Je ganache krijgt z'n mooie glans door de boter.
De taart heb ik in een quichevorm gemaakt waar de bodem los in ligt. De vorm is niet zo hoog, wat voor deze machtige taart ook echt voldoende is, en met de losse bodem kun je de taart er makkelijk uit halen. Aan de slag.
Je hebt kant-en-klaar taartdeeg in de koeling van de supermarkt. Heel handig en snel, maar dit recept geef ik je met een zanddeeg. Kun je kiezen. De bodem wordt ook blind gebakken. Dit houdt in dat je de bodem in de vorm legt, afdekt met bakpapier en vult met keramische bakbonen of rauwe rijst. Dit voorkomt dat de bodem omhoog komt of de randen inzakken. De keramische bakbonen koop je bij een bakwinkel. Kies je voor rijst, neem dan een goedkope rijst en niet je speciaal geïmporteerde jasmijnrijst uit dat dorpje uit Thailand. Je rijst kun je namelijk niet meer eten. Je moet ook voldoende hebben om de vorm te vullen zo hoog als de rand is.
Achteraf kun je de taart decoreren met bijvoorbeeld chocoladekrullen. Deze kun je zo kopen of, als je een chocoladereep gebruikt, door met een dunschiller over de zijkant van je reep te gaan.
Aantal personen: 10-16
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten
225 gr bloem
80 gr suiker
160 gr boter
1/2 losgeklopt ei
snufje zout
200gr chocolade
200ml slagroom
50 gr boter
1,5 eetlepel honing
snufje zout
200 ml frambozenjam
200 gr verse frambozen
Bereidingswijze
Kies je voor een kant-en-klaar taartdeeg, dan rol je die uit in je vorm. Leg er het bakpapier op, vul met je blindbakvulling en zet hem 20-25 minuten in de oven op 180 graden hetelucht. Als de tijd verstreken is, haal je de bodem uit de oven, verwijdert de blindbakvulling en het bakpapier en zet de bodem nog een minuutje of 5-8 terug. Haal de bodem dan uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op je aanrecht.
Ga je voor je zelfgemaakte zanddeegbodem, dan kneed je de bloem, suiker, boter, het ei en een snufje zout tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
Na dat uur bak je het zoals het kant-en-klaar taartdeeg.
Als je bodem afgekoeld is, breng je een laag jam aan op de bodem.
Voor de ganache breng je de slagroom aan de kook met de honing en het snufje zout. Neem een grote kom waar je de chocolade boven breekt. Giet de hete slagroom op de chocolade en roer dit tot de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg de boter toe en roer weer tot ook de boter opgenomen is. GIet de ganache op de jam en zet de taart in de koelkast om de ganache te laten stollen.
Bij mij was hij na 4u nog te zacht om aan te snijden. Maak de taart dus voor de zekerheid een dag van tevoren, anders loopt hij uit bij het snijden.
Voor het serveren kun je de chocoladekrullen en frambozen over de taart verdelen.
Eet smakelijk!
Als ik meerdere taarten maak, voor bijvoorbeeld een verjaardag, is een chocoladetaart eigenlijk standaard onderdeel. Gewoon, omdat heel veel mensen dat lusten. Net zoals appeltaart ook meestal wel een schot in de roos. Toch maak ik die zelden.
Vorige week kreeg ik de vraag van m'n man of ik niet een paar taarten wilde bakken voor op werk. Dat zijn de leukste opdrachten. Bak iets. Zonder randvoorwaarden. Behalve dan het aantal personen. De chocoladeganachetaart van vandaag stond bovenaan m'n lijstje. Daarnaast werd het nog een limoenkwarktaart. Ik koos ervoor hem met frambozen te maken omdat frambozen een lichtzure tegenhanger van de chocolade is. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld aardbeien of blauwe bessen. Pas je jam er dan op aan. Voor de chocolade koos ik voor een pure chocolade. Kies altijd een chocolade die je lekker vindt. Ik heb wel eens een chocolademousse gemaakt met goedkope, pure chocolade die ik niet eerder gebruikt had,waar de chocoladesmaak dus compleet ontbrak. Helaas had ik de mousse gemaakt toen ik alleen was en aangezien ik allergisch reageer op pure chocolade had ik hem ook niet geproefd. Het dessert was een tegenvaller, dat moge duidelijk zijn.
De ingrediënten van de ganache verdienen misschien een korte toelichting. Zout in combinatie met chocolade is gewoon fantastisch. Het zout haalt de smaak op, mits je het niet overdrijft. Een snufje dus. Honing. Die is niet bedoeld om te zoeten. Honing zorgt ervoor dat de structuur van de ganache glad blijft in je mond. Je ganache krijgt z'n mooie glans door de boter.
De taart heb ik in een quichevorm gemaakt waar de bodem los in ligt. De vorm is niet zo hoog, wat voor deze machtige taart ook echt voldoende is, en met de losse bodem kun je de taart er makkelijk uit halen. Aan de slag.
Je hebt kant-en-klaar taartdeeg in de koeling van de supermarkt. Heel handig en snel, maar dit recept geef ik je met een zanddeeg. Kun je kiezen. De bodem wordt ook blind gebakken. Dit houdt in dat je de bodem in de vorm legt, afdekt met bakpapier en vult met keramische bakbonen of rauwe rijst. Dit voorkomt dat de bodem omhoog komt of de randen inzakken. De keramische bakbonen koop je bij een bakwinkel. Kies je voor rijst, neem dan een goedkope rijst en niet je speciaal geïmporteerde jasmijnrijst uit dat dorpje uit Thailand. Je rijst kun je namelijk niet meer eten. Je moet ook voldoende hebben om de vorm te vullen zo hoog als de rand is.
Achteraf kun je de taart decoreren met bijvoorbeeld chocoladekrullen. Deze kun je zo kopen of, als je een chocoladereep gebruikt, door met een dunschiller over de zijkant van je reep te gaan.
Aantal personen: 10-16
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten
225 gr bloem
80 gr suiker
160 gr boter
1/2 losgeklopt ei
snufje zout
200gr chocolade
200ml slagroom
50 gr boter
1,5 eetlepel honing
snufje zout
200 ml frambozenjam
200 gr verse frambozen
Bereidingswijze
Kies je voor een kant-en-klaar taartdeeg, dan rol je die uit in je vorm. Leg er het bakpapier op, vul met je blindbakvulling en zet hem 20-25 minuten in de oven op 180 graden hetelucht. Als de tijd verstreken is, haal je de bodem uit de oven, verwijdert de blindbakvulling en het bakpapier en zet de bodem nog een minuutje of 5-8 terug. Haal de bodem dan uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op je aanrecht.
Ga je voor je zelfgemaakte zanddeegbodem, dan kneed je de bloem, suiker, boter, het ei en een snufje zout tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
Na dat uur bak je het zoals het kant-en-klaar taartdeeg.
![]() |
De bodem met de blindbakvulling |
Als je bodem afgekoeld is, breng je een laag jam aan op de bodem.
Voor de ganache breng je de slagroom aan de kook met de honing en het snufje zout. Neem een grote kom waar je de chocolade boven breekt. Giet de hete slagroom op de chocolade en roer dit tot de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg de boter toe en roer weer tot ook de boter opgenomen is. GIet de ganache op de jam en zet de taart in de koelkast om de ganache te laten stollen.
Bij mij was hij na 4u nog te zacht om aan te snijden. Maak de taart dus voor de zekerheid een dag van tevoren, anders loopt hij uit bij het snijden.
Voor het serveren kun je de chocoladekrullen en frambozen over de taart verdelen.
Eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten