Snelle broccolisoep

Ik ben geen soepliefhebber. Het grootste probleem vind ik dat soep niet vult. Water met een smaakje en een klein beetje vulling en wat brood erbij. Ik vind het wel lekker, hoor. Een goede kippensoep vind ik een heerlijk tussendoortje. Maar als het als avondmaaltijd opgediend begint er na een uur wat te rommelen in m'n buik en snuffel ik in de kasten op zoek naar iets waarmee ik de nacht doorkom.

De uitzondering is natuurlijk erwtensoep. Ligt als een baksteen op de maag. Neem een flinke kom erwtensoep en je hebt echt geen honger meer. Maar dat is nu precies weer een soep die ik niet lekker vind. Ik ben niet zo'n erwtenliefhebber. En dus stond soep hier niet veel op tafel. Wel eens, want ik ben getrouwd met iemand die echt wel van soep houdt en als compromis kookte ik gemiddeld één keer per jaar erwtensoep. Kippensoep vaker, want dat wordt hier gegeten als iemand ziek is. Die kippensoep houden jullie tegoed, want iedereen, tenzij vegetariër of veganist, zou een goede kippensoep moeten kunnen maken.

Maar tegenwoordig staat er hier een paar keer per maand soep op tafel. Soms als lunch, soms als avondeten. Grote favoriet van m'n peuter is de broccolicourgettesoep. Serieus! Als ik hem blij wil maken, heb ik broccolicourgettesoep en zelfgebakken brood klaar staan als ik hem van de peuterspeelzaal haal. Stukken zelfgebakken brood gedoopt in de soep, tussendoor wat soep zo naar binnen lepelen...dan heb ik een blij kind. En blije ouders. Want ik heb een peuter die veel lust en echt wel z'n groenten eet, maar ook hij heeft z'n periodes dat hij gewoon minder eet. Weinig trek, wat minder lekker in z'n velletje en dan eindigt hij meestal met een bordje havermoutpap op de bank voor hij naar bed gaat.

Hoewel ik me daar niet druk over maak, vind ik het wel leuk om te zoeken naar manieren om hem wel gewoon z'n groenten binnen te laten krijgen. Je hoort me niet klagen, hoor. Voor peuterbegrippen eet hij grote hoeveelheden verschillende groenten. Ik hoef het ook nooit te 'verstoppen' of trucjes uit te halen om het naar binnen te krijgen. Maar juist omdat hij gek is op groenten, hij 'pikt' ze zelfs van ons bord als zijn groenten op zijn, vind ik het wel fijn om hem de mogelijkheid te geven om hem groenten te laten eten op andere momenten van de dag. En zo kwam ik bij de dikke groentesoepen uit. Mocht je koolhydraatarm eten, is dit trouwens ook een superrecept!

Broccolicourgettesoep maak ik in grote hoeveelheden en vries ik dan in porties in. Dat gaat prima. Courgette is in deze een soort bindmiddel, het zorgt dat de soep dik wordt. Als de soep gekookt is, zet ik de staafmixer erin en pureer hem tot een vrijwel gladde soep. Maar vind je het lekker om nog een beetje terug te zien wat je eet, stop je gewoon eerder met pureren. Je kunt de soep romiger maken met een beetje kookroom. Voor wat meer pit, kun je een teen knoflook meebakken met de ui en wat gerookt paprikapoeder of cayennepeper toevoegen. Eet de soep met brood of, zoals ik, met een gekookte eitje. De hoeveelheden zijn trouwens geen absolute waarheid. Ik heb deze verhoudingen omdat ik diepvriesbroccoli gebruik en die aangeboden wordt in verpakkingen van 450 gram. Gebruik je verse broccoli of vind je broccoli bij jou in de supermarkt van 500 gram, werkt dat net zo goed. Bij verse broccoli kun je gewoon de steel gebruiken, trouwens. Snij de roosjes eraf, dan het kontje van de steel (die gooi je wel weg), met een dunschiller of mesje schil je de steel en die snij je in grove stukken. Diepvriesbroccoli hoeft niet van tevoren ontdooid te worden.

Aantal personen: 4 à 6
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
1 grote ui
450 gr broccoli, diepvries of vers
1 courgette
1L gekookt water
1 bouillonblokje bospaddenstoelen
1 bouillonblokje groenten
sap van een halve citroen

Bereiding
Snij alle groenten in grove stukken. Fruit de ui aan in een beetje boter of olie. Als de ui glazig is, voeg je de courgette toe. Bak dit voor een minuut of 5 mee. Voeg de broccoli toe, de twee bouillonblokjes en voeg zo'n 750 ml van het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een minuutje of 20-25 koken. De groenten moeten zacht zijn.

Pureer de soep tot hij zo glad is als je fijn vindt. Vind je de soep te dik, voeg je nog een beetje water toe. Tot slot breng je de soep op smaak met het citroensap, peper en zout.


Eet smakelijk!

Reacties