Zijdezachte panna cotta

Het is inmiddels geen geheim meer dat ik gek ben op zoete lekkernijen. Op dat vlak zijn er maar weinig dingen die ik niet eet. Lavacakejes is een van de weinig uitzonderingen. Hoewel m'n man er al heel lang om vraagt, hebben ze hier nog nooit op tafel gestaan. Binnenkort is hij jarig en ik denk dat ik die lavacakejes dan maar eens uit m'n oven moet toveren. Voor hem en m'n zoontje dan, voor mezelf verzin ik wel iets anders.

Recent op een van de zaterdagen vroeg ik of de mannen nog wensen hadden voor een dessert. Tja.... het moest wel lekker zijn. Niet vla-lekker, of griesmeelpap-lekker, maar tiramisu-lekker. Als ik zulke antwoorden krijg, vraag ik me wel eens af of ik ze niet teveel verwen... De tiramisu had ik inmiddels wel gezien. Als ik de mannen vroeg wat ze wilden was het keer op keer tiramisu. Het recept vind je ook terug op m'n blog. Als je het al eens geprobeerd hebt, of bij mij gegeten, begrijp je waarom het zo populair is hier. Maar hoezeer ik er ook van geniet, er zijn zoveel lekkere dingen. Gezien de dag werd een belangrijk criterium: ik moest kort in de keuken staan. Dan blijft er één dessert over: panna cotta.

Panna cotta is een Italiaans dessert. Letterlijk betekent het 'gekookte room'. Er zijn bijna zoveel recepten van panna cotta als er Italianen zijn. En stiekem is het echt heel simpel. Je kunt er ook uitgebreid mee variëren. Ik gebruik nu een eetlepel vanilleëxtract, maar wat denk je van een eetlepel rum? Dat vind ik nog lekkerder dan de vanilleëxtract! Amaretto kan natuurlijk ook. Of probeer eens Bailey's of Licor 43.
In plaats van de vanilleëxtract kun je ook een vanillepeul gebruiken. Zelf vind ik het extract makkelijker, maar ook lekkerder. Om de smaken uit je peul te halen, moet je je peul wat langer mee laten koken. Maar bij panna cotta kook je de room maar kort. En dus krijg je niet die mooie, intense vanillesmaak. Dus neem mijn advies ter harte: haal een flesje wodka, twee vanillepeulen en een leeg flesje (ik heb er een met een beugeldop, zo leuk!) en maak je extract. Het is heerlijk, snel en het kan echt overal doorheen.

Verwar panna cotta trouwens niet met het Franse crème brûlée of het Spaanse crème catalana. Die laatste twee kijken wel weer veel op elkaar en hebben eenzelfde basis van room en eieren. Panna cotta wordt niet gebonden met eieren maar met gelatine. Dat maakt het direct een veel makkelijker dessert. Bij panna cotta kan eigenlijk weinig mis gaan, maar zodra je met eieren en warme slagroom gaat werken loop je de kans dat je custard gaat schiften: het vocht en het vet in je mengsel gaat zich scheiden. Of je ei stolt en je hebt allemaal stukjes ei in je crème brûlée. Dus zoek je een makkelijk recept waarmee je toch hoge ogen gooit, kies dan voor deze panna cotta.

Ik gebruik naast slagroom ook mascarpone. Dat heeft te maken met het vetpercentage. Wie wel eens een Engelstalig recept heeft gekookt, is de term 'double cream' waarschijnlijk niet onbekend. Double cream kennen wij in Nederland niet, het is typisch brits. Het verschil zit hem in het vetpercentage. Nederlandse slagroom zit op zo'n 35%. Double cream, zoals gebruikt in het recept waarop ik mijn recept gebaseerd heb, gaat bijna richting de 50%.
Dit toetje eet je dus bij voorkeur niet als je op een streng dieet zit. Of wel. Want als je zondigt, moet het wel de moeite waard zijn en dat is dit dessert zeker!

Aantal personen: 4 
Bereidingstijd: 15 minuten + 2 uur in de koelkast

Ingrediënten
200 ml slagroom
100 gr mascarpone
50ml volle melk
50 gr fijne tafelsuiker
2 blaadjes gelatine
eetlepel vanilleëxtract

Bereiding
Week de gelatine in koud water. Breng de slagroom, mascarpone, melk en suiker in een pan langzaam aan de kook. Gebruik een garde om de dikke mascarpone door het mengsel te kloppen. Als het mengsel aan de kook is, laat het 30 seconden zachtjes doorkoken en haal dan van het vuur. Voeg naar smaak je vanilleëxtract toe, of je rum, Bailey's of ander lekkers, en roer de uitgeknepen gelatine door je mengsel tot het volledig opgelost is.

Verdeel je panna cotta over vier schaaltjes en zet tenminste 2 uur in de koelkast. Kijk na 2 uur of hij mooi opgestijfd is. Zo niet, laat hem dan nog even staan. Het beste maak je dit soort toetjes 's ochtends als je het 's avonds wilt serveren. Dan heeft het tijd genoeg om mooi op te stijven.

Eetje panna cotta uit het schaaltje of stort het op een bordje. Een goede panna cotta wiebelt als je het bordje beweegt. Je kunt de panna cotta zo eten of garneren met bijvoorbeeld vers fruit. Maar nodig heeft panna cotta dat niet...



Eet smakelijk!

Reacties