Trifle met hangop en aardbeien

"Hangop met oortjes." Dat antwoordde mijn vader steevast als ik vroeg wat we aten. En ondanks dat ik inmiddels al zo'n 20 jaar uit huis ben, had ik tot gisteren nog nooit hangop gegeten. Niet dat ik denk dat m'n vader ooit hangop gegeten heeft.

Hangop. Niets meer dan uitgelekte yoghurt. Ik ben overigens een voorstander van zo onbewerkt mogelijk, dus kies ik voor volle yoghurt. Wij hebben een kaasboer en een landwinkel in de buurt die beiden hun eigen zuivel verkopen, dus alle fabriekshandelingen en -toevoegingen kunnen we meestal wel vermijden. Waar het zuivel betreft kies ik eigenlijk altijd voor volle producten. Om die halfvol of mager te krijgen, wordt er vet uitgehaald. Kwark daarentegen wordt gemaakt van magere melk. Om die vol te krijgen wordt er room toegevoegd. Wil je dus zoveel onbewerkt, kies je voor magere kwark. Er is inmiddels een producent die volle kwark maakt uit volle melk, maar in je supermarkt vind je vrijwel alleen de kwark-verrijkt-met-room.

Door je yoghurt in een vochtige theedoek uit te laten lekken houd je een kwarkachtig product over. Het is wat milder dan de yoghurt was. Om het wat romiger te maken, heb ik het gemengd met ongezoete slagroom. Door m'n slagroom niet te zoeten hield ik toch een beetje dat zurige. Ik ben sowieso niet zo van zoeten van m'n slagroom. Ik vind de smaak van de suiker erg chemisch worden ten opzichte van de slagroom. Ik zoet liever m'n eindproduct door het te combineren met iets zoiets als fruit. Maar dat ben ik. Als je wel wilt zoeten, begin dan met een klein beetje, proef en voeg steeds wat toe. Eruit halen gaat zo lastig.

Zondag werd er geracet in de Formule 1, wat inhoudt dat er altijd wat lekkers is. Dit keer dus hangop. Maar het meest wel een echt gerechtje worden. Daar kwamen de chocoladekoekjes om de hoek kijken en de aardbeien, waar m'n peuter me al een aantal keren fijntjes op wees in de winkel. Ik koos ervoor om de hangop in een trifle te verwerken. Supersimpel, maar erg lekker en het ziet er ook leuk uit!



Aantal personen: 4 à 5
Bereidingstijd: 15 minuten + 12 uur wachten

Ingrediënten
1 liter volle yoghurt
200 ml slagroom
1 chocolat chip cookie of 2 Oreo koekjes per persoon
250gr aardbeien

Bereiding
Maak een theedoek nat, wring hem uit een leeg hem in een vergiet. Plaats de vergiet in een schaal waar hij ruim boven de bodem hangt. Anders hangt je yoghurt in het vocht en lekt dus niet uit.
Giet de yoghurt in de theedoek, dek af met vershoudfolie en plaats voor een uur of 12 in de koelkast. Zet wat onder je schaal. Bij mij was m'n theedoek doordrenkt en de plaat in m'n koelkast nat. Niets wat niet met een korte schoonmaakbeurt op te lossen was, maar als je daar geen zin in hebt of net je koelkast schoongemaakt hebt heb ik je hierbij de tip gegeven.



Na twaalf uur haal je de yoghurt uit de koelkast. Op onderstaande foto zie je hoe de zijkanten losgekomen zijn van de theedoek. Dat is je hangop. Klop de slagroom op. Voeg de hangop toe en meng. Ik zou nu gaan zoeten als je dat echt wilt. Gebruik in dat geval poedersuiker, dat lost het beste op.



Hou voor ieder glas 1 aardbei achter en snij de rest in kleine stukjes. Neem 4 (ruime portie) of 5 (leuke portie) glazen. Verkruimel onderin de glazen de chocoladekoekjes. Strooi daarop een laagje gesneden aardbei. Daarop een flinke lepel hangop. Dan weer een laagje aardbei en sluit af met weer een flinke lepel hangop. Decoreer met de achtergehouden aardbeien. Ik vond nog decoratiechocoladevlokken, dus die gingen er ook op. Dit toetje eet je niet laagje voor laagje, maar steek je lepel naar de bodem. Dat is het allerlekkerst.




Overigens heb ik met hangop iets gevonden wat m'n peuter niet lekker vindt. Deze kleine lekkerbek lust vrijwel alles. Maar dus geen hangop. Gelukkig had ik nog genoeg aardbeien, offerde m'n man zich op om het toetje van peuter op te eten en was peuter meer dan blij met een schaaltje aardbeien.


Eet smakelijk! 

Reacties